Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę rusza z kampanią informacyjną "Reaguj - to Twój prawny obowiązek!" nt. zmian w polskim prawie

Opublikowany

W lipcu 2017 r. wejdzie w życie nowelizacja kodeksu karnego, która zwiększa karnoprawną ochronę dzieci – ofiar przestępstw. Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę (dawniej Fundacja Dzieci Niczyje) rozpoczyna kampanię informacyjną „Reaguj – to Twój prawny obowiązek!”, która ma na celu skierowanie uwagi społeczeństwa, a szczególnie specjalistów pracujących z dziećmi, na ważne zmiany zachodzące w polskim prawie.

Nowelizacja, która wejdzie w życie 13 lipca br.,  nakłada na każdego obywatela prawny obowiązek zgłaszania do organów ścigania przypadków wykorzystania seksualnego małoletnich. Do tej pory był to tylko tzw. obowiązek społeczny. Nowelizacja wprowadza także zaostrzenie kar za przestępstwa wobec dzieci: za spowodowanie ciężkiego uszczerbku na zdrowiu dziecka grozi kara nie mniej niż 3 lat pozbawienia wolności, a  za znęcanie się nad dzieckiem ustawodawca podwyższył karę do lat 8.  W przypadku bezprawnego pozbawienia wolności, porzucenia i uprowadzenia, gdy pokrzywdzonym jest osoba nieporadna ze względu na wiek lub stan zdrowia, wymiar kary zwiększa się do 12 lat więzienia.
Najważniejszą zmianą jest wprowadzenie kary do 3 lat pozbawienia wolności za niezawiadomienie organów ścigania o przestępstwach wymierzonych w dobro dziecka, takich jak: ciężki uszczerbek na zdrowiu (w wyniku przestępstwa); zgwałcenie zbiorowe; zgwałcenie osoby poniżej 15 r.ż.; kazirodcze; ze szczególnym okrucieństwem; wykorzystania bezradności lub niepoczytalności; wykorzystywania seksualnego małoletniego poniżej lat 15.
Jak wynika z badań Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę, co 8 dziecko w Polsce doświadczyło jakiejś formy wykorzystania seksualnego. Dlatego tak ważna jest wczesna identyfikacja zagrożenia bezpieczeństwa dziecka, a także niepozostawanie obojętnym w sytuacji, kiedy dziecku dzieje się krzywda. Kampania „Reaguj – to Twój prawny obowiązek!” zwraca uwagę na konieczność podejmowania działania – reagowania, tj. niezwłocznego zawiadomienia organów ścigania, tj. policji lub prokuratury.

W Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę od 26 lat podejmujemy interwencje w sytuacjach, gdy dzieci są ofiarami przemocy lub wykorzystywania seksualnego. Nowelizacja Kodeksu karnego jest ważnym krokiem w kierunku lepszej prawnej ochrony dzieci. Wprowadzone zmiany zaczną obowiązywać od lipca tego roku.  Wszyscy powinni wiedzieć, że od tej pory każdy ma  prawny obowiązek zgłaszania przestępstw wobec dzieci policji lub prokuraturze. Kampanię „Reaguj – to Twój prawny obowiązek!” kierujemy głównie do profesjonalistów pracujących z dziećmi. Chcemy tłumaczyć na czym polegają zmiany, ale też poinformować, że mogą liczyć na wsparcie naszej fundacji. – mówi Justyna Podlewska, koordynatorka Działu Prawnego Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę.

Platformą kampanii „Reaguj – to Twój obowiązek!” jest strona internetowa fdds.pl/reaguj, na której można znaleźć materiały informacyjne. W ramach kampanii powstały plakat oraz ulotka skierowana do profesjonalistów, które formą nawiązują do przekazów tabloidowych. Sensacyjny sposób ujęcia trudnych kwestii prawnych ma przyciągnąć uwagę odbiorców i zmotywować ich do dalszego zgłębiania tematu. Na stronie kampanii profesjonaliści znajdą też m.in. informacje o symptomach krzywdzenia, czy sposobach reagowania w sytuacji podejrzenia przestępstwa wobec dzieci. Ponadto, fundacja zaprasza profesjonalistów do udziału w szkoleniach dotyczących problematyki przeciwdziałania krzywdzeniu dzieci oraz do zgłaszania placówek opiekuńczych i edukacyjnych do programu Chronimy Dzieci, który pomaga we wdrożeniu standardów ochrony dzieci przed przemocą: www.chronimydzieci.pl.
Profesjonaliści i rodzice, którzy potrzebują wsparcia i informacji w sytuacjach zagrożenia bezpieczeństwa dzieci, mogą zadzwonić do fundacji pod bezpłatny numer: 800 100 100 (poniedziałek – piątek, w godzinach 12:00 - 15:00). Mogą także skontaktować się mailowo pod adresem: opiekun@fdds.pl, jeśli oni albo dziecko potrzebują wsparcia psychologicznego lub prawnego w sprawach związanych z uczestnictwem w procedurach prawnych.

Reaguj-to Twój prawny obowiązek_plakat_1str.jpg

Powiązane artykuły
Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę otwiera specjalistyczne Centrum Pomocy Dzieciom w Starogardzie Gdańskim

temu

Nowoczesna placówka oferuje pomoc psychologiczną, prawną oraz medyczną dzieciom pokrzywdzonym przestępstwem i ich rodzinom. Centrum funkcjonuje w oparciu o najskuteczniejszy, interdyscyplinarny model pomocy dzieciom krzywdzonym.
Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę chce stworzyć pierwsze w Polsce specjalistyczne Centrum Pomocy Dzieciom, które doświadczyły przemocy i wykorzystywania seksualnego

temu

Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę (dawniej Fundacja Dzieci Niczyje) rozpoczyna kampanię „Razem budujemy Centrum Pomocy Dzieciom – Razem dajemy dzieciom siłę”, której celem jest zgromadzenie funduszy na uruchomienie specjalistycznego centrum pomocowego dla krzywdzonych dzieci. W Polsce nie ma jeszcze takiego miejsca. Placówka będzie funkcjonować w oparciu o najlepsze praktyki wypracowane na świecie.
Spada przyzwolenie na bicie dzieci. Na Międzynarodowy Dzień Przeciwdziałania Przemocy wobec Dzieci Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę ogłasza wyniki najnowszych badań

temu

Według najnowszych badań[1] Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę (dawniej Fundacja Dzieci Niczyje) na temat kar fizycznych wobec dzieci, spada przyzwolenie na ich stosowanie wśród Polaków, choć klaps jest ciągle popularną metodą wychowawczą. Większość badanych przynajmniej raz była świadkiem bicia dziecka przez rodzica. Niemal połowa z nich chciała wtedy zareagować, ale nie wiedzieli, jakie działania podjąć.
Czy w Polsce dzieci się liczą? Nowy raport Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę

temu

Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę (dawniej Fundacja Dzieci Niczyje) opublikowała raport DZIECI SIĘ LICZĄ 2017 będący aktualną diagnozą zagrożeń bezpieczeństwa i rozwoju dzieci w Polsce. Autorzy raportu kompleksowo przyglądają się kondycji dzieci, głównie w aspektach doświadczania różnych form krzywdzenia i deprywacji oraz ich uwarunkowań. Raport nie tylko integruje najbardziej aktualne informacje na temat spraw dzieci, ale też prezentuje rekomendacje rozwiązań na rzecz poprawy sytuacji najmłodszych.

Czy w Polsce dzieci się liczą? Nowy raport Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę